BlogCikkeinkből


Szerző: Reszegi-Góczi Réka

Mit jelent a HTTPS?

Az internet mindennapi életünk fontos részévé vált, a hétköznapok szinte már el sem képzelhetők nélküle. Azonban az interneten való böngészés nem mindig veszélytelen, hiszen számos kockázatot rejt. A HTTPS az egyik olyan technológia, amelyet mindannyian használunk, anélkül, hogy talán tudatában lennénk a miértjének, viszont a biztonsághoz elengedhetetlen. Ebben a cikkben elmondjuk, hogy mit jelent a HTTPS!

 

Mi is az HTTPS?

A HTTPS a "Hypertext Transfer Protocol Secure" rövidítése, magyarul a biztonságos hipertext átviteli protokollt jelenti. Az HTTP és az HTTPS közötti különbség az adatok titkosításában rejlik. Az HTTPS egy kriptografikus protokoll, amely titkosítja az adatokat a felhasználó és a weboldal közötti kommunikáció során.

 

Az HTTPS működése

A HTTPS biztonságot nyújt a weboldalak látogatóinak, mivel adataikat titkosítva küldhetik el a szervereknek. Amikor egy felhasználó meglátogat egy HTTPS-t használó weboldalt, a böngészője és a szerver között létrejön egy titkosított kapcsolat. Ez a titkosítás egy SSL (Secure Sockets Layer) vagy TLS (Transport Layer Security) tanúsítvány segítségével valósul meg.

A SSL/TLS tanúsítványok egyfajta elektronikus igazolványok, amelyeket a weboldalak tulajdonosai vásárolhatnak és telepíthetnek a szerverükre. Ezek az igazolványok egyedülállóak és a tulajdonosokat azonosítják. Amikor egy weboldal megtalálja a tanúsítványt a böngészőben, az azt jelenti, hogy a weboldal hiteles és biztonságos kapcsolatot kínál. Az SSL/TLS tanúsítványt általában a domain szolgáltatónknál szerezhetjük be, manapság pedig már az előfizetés részét képezi.

 

A HTTPS előnyei

  1. Adatvédelem: Az HTTPS segítségével az adatok titkosított formában utaznak a felhasználó és a weboldal között. Ez megakadályozza, hogy harmadik fél hozzáférjen vagy manipulálja az adatokat. Például, ha online vásárlás esetén tudhatjuk, hogy a bankkártyaadataink biztonságban vannak.
  2. Felhasználói bizalom: Az HTTPS használata javítja a felhasználók bizalmát a weboldalak iránt. Amikor egy böngészőben megjelenik a zöld lakat ikon, vagy a "biztonságos", az emberek jobban megbíznak abban, hogy adataik védelmét szem előtt tartó weboldalra léptek be.
  3. SEO előnyök: A Google és más keresőmotorok preferálják az HTTPS-t használó weboldalakat a keresési eredményekben. Az HTTPS használata tehát pozitív hatással lehet a weboldalak SEO eredményeire, és segít a jobb rangsor elérésében.
  4. Megakadályozza a közvetített támadásokat: Az HTTPS használata csökkenti a közvetített támadások lehetőségét. Amikor az adatok titkosítva vannak, sokkal nehezebb a kiberbűnözőknek megjeleníteni vagy módosítani azokat.

 

Összegzés

Az HTTPS használata a weboldalakon látogatóink számára fontos biztonsági intézkedés. Az adatok titkosítása és a biztonságos kommunikáció megteremtése segít megvédeni a felhasználók adatait és elősegíti a bizalmat az online térben. A HTTPS nemcsak a felhasználók, hanem a weboldal tulajdonosok és fejlesztők számára is előnyös, hiszen biztosítja a weboldalak rangsorolásának javítását és a kiberbűnözők támadásainak megakadályozását.

 

szerzo

RESZEGI-GÓCZI RÉKA
SEO SZAKÉRTŐ

 

Akik minket választottakÜgyfeleink

Akiket mi választottunkPartnereink