BlogCikkeinkből


Szerző: Panyi Krisztina

Mitől lesz „trendi” egy YouTube csatorna?

Az igazat megvallva, a sikeres YouTube csatornákra nincs egy bevált recept, mely minden helyzetben alkalmazható lenne. 

Létezik pár kulcsfontosságú tényező, mely a legtöbb trendi csatorna történetében megtalálható, így mai cikkünkben ezekből szemezgetünk. Habár a YouTube csatornák sikertörténetei eltérhetnek egymástól, közös vonásaikat igyekeztünk összefoglalni Nektek.

 

A Metadata maximális kihasználása

A legtöbb esetben igaz, hogy egy érdekes tartalom még nem elegendő a sikerhez. Metadata néven azokat az adatokat értjük, melyek a videó paramétereit optimalizálják keresési szempontból. Ide tartozik a cím, leírás, és a közönség számára láthatatlan kulcsszavazás (metatag-ek) a videók és a csatorna terén is. Mikor metatag-eket adunk meg, az optimalizálás érdekében érdemes minden nagyágyút bevetni, legyen szó a Google Trendről, vagy a YouTube trendről, esetleg AdWords kulcsszótervezőről. A jó kereshetőség YouTube-on is fél siker.

 

A cím a lelke mindennek?

Egy jól eltalált videócím vonzza a szemet: legyen rövid, frappáns, és az sem árt, ha nem clickbait szagot áraszt magából. A legjobb módja a tökéletes cím kitalálásának, ha megalkotását követően pihentetjük egy kis ideig, majd úgy nézünk vissza rá, mint egy idegen alkotó címére. Egyből ki fog bújni a szög a zsákból, ha valami baj van vele.

 

Tartalom és tartalomnélküliség

Sokszor hallhattuk már, hogy egy-egy YouTube csatorna ellaposodik az idők során. Ezt még a legsikeresebbek is kénytelenek átélni, ha csak nem tudnak újítani. Legyen szó meglepő fordulatokról, tematikus változásokról, vagy új szponzorok bevonásáról, az időnkénti vérfrissítés a siker elengedhetetlen záloga.

Megkülönböztetünk pull és push alapú videókat egymástól. Pull esetén olyan tartalmat gyártunk, melyek új nézőket húznak be hozzánk, míg push esetén a régi feliratkozóink igényeit elégítjük ki azzal, hogy olyan tartalmat gyártunk, melyről tudjuk, hogy látni akarják. A két technika váltogatásával tudunk igazán értékes tartalomgyártók maradni.

 

A képek ereje

A YouTube csatorna nem más, mint a tartalomgyártó saját márkája. Márka pedig nem létezhet arculat nélkül. De hol lehet YouTube esetében arculatról beszélni? Erre egy nagyon releváns és látványos példa a videók előnézeti képei. Itt elengedhetetlen, hogy egy azonos formánál maradjunk minden videó esetében. Úgy tekinthetünk a képekre, mint egy sablonra, melynek alapjai minden videónál ugyan azok lesznek, de egyes elemeit tartalmanként változtatunk a videótól függően, hogy felismerhetők és megkülönböztethetők maradjunk a többi csatornától.

 

A végefőcím

Ugyan filmek végén szokás felpattanni mikor elkezd pörögni a stáblista, ez YouTube-on nem jellemző. Igyekezzünk kihasználni a platform adta lehetőségeket videóink végén: itt olyan megoldásokra gondolunk, mint a csatorna feliratkozás gomb felhelyezése, az ajánlott videók vagy lejátszási listák megjelenítése, vagy a kedvenc videónk kiemelése. Hüvelykujjszabály, hogy a videóink végén hagyjunk ezekre 10 másodpercet, mialatt megkérjük nézőinket, hogy iratkozzanak fel, likeoljanak minket, és ha tetszett, hagyjanak nekünk egy kommentet is.

 

Kapcsolódj be a beszélgetésbe

A nézőid a csatornád részét képezik. Ne félj hát a véleményüket kérni, bekapcsolódni a beszélgetéseikbe a videók alatt, és válaszolni a neked feltett kérdésekre. Vigyázz azonban a YouTube trollokkal, próbálj meg nem lesüllyedni a szintjükre, és röviden lerendezni a kötözködéseiket.

Hat kis lépés- mi ennyiben látjuk a YouTube csatornák sikereinek zálogát. Azonban, mint mondtuk, bombarecept nem létezik a kérdés megválaszolására, lehet, hogy más felhasználóknak más módszerek jöttek be. Mindenesetre, ha felkeltettük érdeklődésed, vagy megosztanád velünk tapasztalataid a téren, esetleg kérdésed van, keress minket bizalommal!

Akik minket választottakÜgyfeleink

Akiket mi választottunkPartnereink